Top 9 influenceri virtuali pe Instagram
(Articol actualizat pe data de 9 februarie 2021)
Toată lumea apelează la influenceri, reali sau virtuali, pentru a promova branduri în Social Media: 93% dintre profesioniștii din publicitate folosesc influenceri în fiecare lună!
Atât termenul de influencer, pe care noi l-am descris ca fiind acel creator de conținut care strânge în jurul lui comunități mari datorită conținutului pe care îl face și pe care mai apoi îl postează pe propriile canale din Social Media, cât și întreaga nișă de Influencer Marketing au crescut enorm în ultimii ani. Mai concret, Influencer Marketing este o industrie care a crescut cu peste 300% în ultimii 3 ani și va mai crește de 2 ori în următorii 2 ani!
Într-un articol anterior pe blogul MOCAPP discutam despre influenceri și ce sunt ei, iar acum, datorită creșterii lor, vorbim despre… influencerii virtuali. 🙂
În ultimii ani, Influencerii virtuali au început să aibă o popularitate din ce în ce mai mare. Numărul lor a devenit în sine din ce în ce mai mare pe zice trece.
Dar ce sunt, de fapt, influencerii virtuali?
Influencerii virtuali sau CGI Influencers (mai exact Content Generated Imagery Influencers) sunt creatori de conținut gândiți și creați în întregime în mediul digital. Cu alte cuvinte, ei sunt personaje fictive generate de persoane reale, pe calculator. Totuși, au trăsături, caracteristici și personalități apropiate cu cele ale oamenilor.
Printre cele mai cunoscute exemple de influenceri virtuali le avem pe Lil Miquela și Imma, cu 3 milioane de urmăritori pe Instagram, respectiv 333k urmăritori.
Datorită popularității influencerilor virtuali, mai ales pe Instagram, HypeAuditor a realizat topul celor mai urmăriți influenceri virtuali din lume (vezi AICI întregul top):
La rândul lor, influencerii virtuali sunt de mai multe feluri. Avem influenceri care sunt asemănători cu oamenii. Lu do Magalu (4.9 milioane de urmăritori pe Instagram), Lil Miquela (3 milioane de urmăritori pe Instagram). Dar și Barbie (da, ai citit bine, despre celebra păpușă Barbie este vorba), cu 1.8 milioane de urmăritori pe Instagram. Plus influenceri care seamănă mai mult cu niște creaturi fantastice, cum ar fi Guggimon (1.3 milioane de urmăritori) și Janky (770k urmăritori).
Conform HypeAuditor, influencerii virtuali au o rată de engagement de 3 ori mai mare decât influencerii reali. În cea mai mare parte, influencerii digitali sunt urmăriți de femei care au vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani. Imediat mai apoi de adolescenți (13-17 ani).
Crearea de conținut
Atât influencerii reali, cât și cei virtuali se folosesc de puterea mediului digital pentru a crea conținut. El este mai apoi publicat pe rețelelele sociale: Instagram, YouTube și nu numai. Din acest punct de vedere, diferențele nu sunt foarte mari.
Prezența pe TikTok
Dintre influencerii virtuali prezenți pe Instagram, care este principalul canal de comunicare al lor, 31% sunt prezenți și pe TikTok. FNMeka are 8.7 milioane de urmăritori. Lil Miquela are 2.7 milioane de urmăritori, Janky și Guggimon au 1.9 milioane de urmăritori, iar Lu de Magalu are 1.4 milion.
O campanie de Influencer Marketing cu un influencer real vs. cu un influencer virtual
O campanie cu influenceri este reprezentată de colaborarea dintre o companie și unul sau mai mulți influenceri. Colaborarea este realizată pentru a promova un produs sau un serviciu ce aparține de respectiva companie.
Influencerii reali sunt cei pe care îi știm cu toții. Despre ei se vorbește cel mai des în Influencer Marketing. Pe de altă parte însă, influencerii virtuali încep să aibă campanii din ce în ce mai multe și din ce în ce mai dese.
Influenceri reali vs. influenceri virtuali
Acești influenceri digitali pot avea un conținut creat mult mai ușor pe calculator, decât dacă ar fi trebuit ca un influencer real să primească produsul din campanie și să-l promoveze. În cazul influencerilor virtuali putem vorbi și despre reputația pe care ajung să o aibă și care este mult mai ușor de apărat. Comportamentul influencerului virtual este gestionat de către persoanele care l-au creat. Totul, de la valorile pe care le are influencerul virtual, până la calitățile, activitățile pe care le desfășoară, cum se îmbracă, cum vorbește și cu cine colaborează. Totul este controlat de cei care îi gestionează contul de Instagram. Astfel, în Influencer Marketing, orice risc care ar putea apărea în lucrul cu influencerii este automat mult mai scăzut.
Întregul proces de lucru pentru o campanie de IM poate fi chiar mult mai rapid când vine vorba de livrabile. Influencerii virtuali pot să fie în orice loc de pe planetă în orice moment. Livrabilele dintr-o campanie pot să fie modificate direct de pe un laptop. Un lucru rămâne însă la fel: promovarea făcută de un influencer este una plătită. În cazul creatorilor virtuali, banii pe care îi generează aceștia ajung la creatorii lor.
Pe de altă parte însă, fiind vorba despre conținut creat 100% online, bugetele pot fi uneori chiar mai mari spre deosebire de lucrul cu un influencer real. Onbuy.com a făcut publice și niște costuri pentru o postare plătită care să aparțină unor astfel de influenceri. Costurile ajung la 6,550 euro, pentru o postare semnată Lil Miquela.
Piața de Influencer Marketing
Conform estimărilor făcute în anul 2019 la nivel global, piața de Influencer Marketing are o valoare de 8 miliarde de dolari. Ea este reprezentată de totalul bugetelor investite în campanii cu influenceri. În 2022, conform estimărilor publicate de către analistul Audrey Schomer pentru Business Insider, piața va ajunge să valoreze 15 miliarde de dolari.
Și pentru că tot suntem la capitolul bugete, este foarte bine de știut faptul că se preconizează că în anul 2024 cheltuielile pentru inteligența artificială vor ajunge la 110 miliarde de dolari. Conform International Data Corporation.
Importanța pe care influencerii virtuali o au în Social Media a început să crească și datorită brandurilor. În ultimii ani brandurile au început să aibă în campaniile lor și influenceri digitali.
Printre cele mai cunoscute campanii se află cea realizată de Calvin Klein, alături de modelul Bella Hadid și Lil Miquela:
Un alt brand din zona fashion, Balmain, și-a făcut propria „armată virtuală”, denumită Balmain Army, din care fac parte Margot, Shudu și Zhi.
De asemenea, magazinul online Yoox are propriul influencer virtual. Iar Renault ne-a făcut cunoștință cu Liv, care ne-a prezentat noul model de mașină al brandului: KADJAR.
Acest trend a început să prindă și în România: avem deja primul influencer virtual, pe Ana Tobor. Printre cele mai noi colaborări ale ei cu branduri o menționăm pe cea cu Veranda Mall, pentru prima colecția dedicată a unui mall, ce conține piese vestimentare inspirate de Obor.
Există chiar și un site dedicat industriei, numit virtualhumans.org, fondat de către Christopher Travers.