Ce Influencer Marketing KPI ar trebui să urmărești într-o campanie online
Discuția despre KPI în Influencer Marketing este una hot în ultimii ani.
Totul pornește de la o realitate: Consumatorii dețin controlul în Social Media. În 2021, ei sunt conștienți deja de faptul că sunt expuși la publicitate, că datele lor demografice sunt valoroase pentru targetare. Ei acceptă să primească mesaje prin mass-media, social media și influenceri… atâta timp cât li se pare că sunt utile, autentice și nu depășesc un volum rezonabil.
47% dintre utilizatorii de Internet utilizează un instrument de blocare a anunțurilor pentru a preveni afișarea anunțurilor în timp ce navighează pe Internet, spune studiul Global Digital 2019 Report citat de wearesocial.com.
Iată de ce, în prezent, cheia rămâne Influencer Marketing: un mod de a ajunge la utilizatori fără filtre și îngrădiri.
Utilizatorii urmăresc cu interes și cu plăcere conținutul original creat de ei, iar când acesta include mesaje publicitare, nu este evitat, ignorat, ci chiar asimilat.
- Cât de des se întâmplă asta și în ce măsură este mesajul asimilat?
- Când este respins mesajul?
- Care este drumul de la reach, engagement, brand awareness, trafic până la vânzări și loialitate față de brand?
Una dintre preocupările majore pentru marketerii digitali este performanța unui influencer. De fapt, mulți recunosc că ar fi înclinați să investească în Influencer Marketing dacă ar putea măsura impactul acestuia. Acest lucru este posibil: o campanie de influencer marketing poate răspunde acestor întrebări prin urmărirea unor KPIs (Key Performance Indicators).
Cu alte cuvinte, datele vorbesc: ele furnizează informații valoroase despre interacțiunea utilizatorilor cu fiecare mediu și cu mesajul, despre relația cu brandul în timp și multe alte lucruri utile pe termen scurt, dar și pe termen lung pentru o companie care are multiple obiective de marketing.
Să aruncăm o privire asupra unora dintre cei mai importanți indicatori de performanță de marketing pe care ar trebui să îi urmăriți pentru a măsura și a determina succesul campaniei dvs.:
KPI-uri de generare de conținut
Acești KPIs de cantitate înseamnă o măsurare simplă a cantității de conținut generat de campanie.
Influencer Marketing KPI # 1: Numărul de postări generate de utilizatori
Când începeți o campanie de influencer marketing este util să folosiți un hashtag pentru postările sponsorizate.
Influencerii îi pot încuraja pe followers să-l folosească atunci când postează și ei conținut legat de brandul dvs. Verificând numărul de postări care au fost create folosind acest hashtag, puteți afla o dimensiune a campaniei.
KPI-uri de awareness
Aceste KPI-uri de influencer marketing analizează gradul de conștientizare a mărcii pe care l-a generat campania de influencer marketing. Pe baza acestora, puteți găsi rentabilitatea investiției campaniei dvs.
Influencer Marketing KPI # 2: Reach and Awareness pentru brand
Dacă obiectivul dvs. este să creșteți notorietatea brandului, este esențial să urmăriți acoperirea campaniei dvs. de influencer marketing. Un mod de a măsura deci numărul de persoane care au aflat de produsul sau serviciul dvs. prin campanie este a aduna reach-ul raportat de rețetele de socializare pentru conținut: story sau postare foto sau video.
De asemenea, în cazul YouTube se poate lua în calcul numărul de vizualizări ale unui clip sau chiar numărul total de subscriberi, dacă brandul se regăsește în denumirea clipului despre care abonații îl primesc în inbox ca notificare despre apariția unui nou video.
Specialiștii în marketing știu cât timp le consumă un raport la finalul unei campanii. Folosind MOCAPP, raportarea se face foarte simplu și rapid, procesul de strângere de date fiind automatizat. Testați acum serviciul cu un cont gratuit pentru 90 de zile!
Influencer Marketing KPI # 3: Creșterea numărului de urmăritori pe Social Media
Când desfășurați o campanie cu influenceri pe Social Media, unul din livrabilele pe care le veți cere probabil sunt postări în care influencerii pun tag-uri pe conturile lor din rețelele de socializare. Tag-ul arată așa @numebrad și e ca un link către pagina brandului/companiei voastre.
Astfel, urmăritorii lor vor afla de brandul vostru, iar unii dintre ei vor intra pe contul brandului să afle mai multe informații și poate chiar vor da follow. În mod similar, persoanele care fac click pe tag-ul / link-ul pus de influencer s-ar putea să se aboneze la blogul oficial sau la newsletter-ul prin e-mail. Ambele contribuie la creșterea audienței.
Țineți evidența acestor cifre pentru a avea o imagine completă a rezultatelor campaniei.
Numărul de followers în sine ai unui influencer nu este un indicator destul de bun pentru evaluarea rezultatelor unei campanii. Nu doar pentru afinitatea acestora cu produsul tău poate varia, dar și numărul poate fi „umflat”. Citește articolul: Frauda în social media. Câți influenceri au fake followers și de ce te afectează pe tine numerele “umflate”
KPI-uri de engagement
Engagementul este unul dintre cei mai importanți indicatori cheie de performanță (KPIs) pentru a urmări și măsura succesul campaniilor dvs. de marketing. Acest indicator măsoară numărul de persoane implicate în conținutul creat de influenceri. Vorbim deci despre like-uri, comentarii, click-uri.
Influencer Marketing KPI # 4: Trafic pe site-uri web
Studiile arată că, la nivel global, aproximativ 40% dintre branduri urmăresc să își crească traficul pe site în urma campaniei de influencer marketing. Acest KPI vă ajută să aflați câți vizitatori au reușit să ajungă la site-ul dvs. prin campania de influencer marketing.
Cum se urmărește acest KPI?
O modalitate excelentă de urmărire a acestei valori este prin furnizarea unei adrese URL personalizate pentru fiecare influencer din campanie. Apoi puteți măsura numărul de vizite care provin de la adresa URL respectivă. Acest lucru vă va ajuta să evaluați traficul de recomandare pe care fiecare influencer l-a condus. De asemenea, puteți urmări prin Google Analytics – Traffic Sources.
Influencer Marketing KPI # 5: Engagement
Rata de Engagement (ER) este poate cel mai important KPI pentru influencer marketing.
Aproape 89% dintre specialiștii în marketing se raportează la engagement pentru a determina succesul campaniilor lor. Spre deosebire de Reach, care arată numărul de persoane care au aflat despre brand, Engagementul arată numărul celor care au arătat un interes față de mesaj și au interacționat cu influencerul, fie dând like-uri, lăsând comentarii sau trimițând mesaje.
Raportul dintre cei care urmăresc un influencer și cei care interacționează cu el este un bun indicator al coeziunii comunității (acesta se numește ER).
Pe platforma MOCAPP, puteți vedea la fiecare influencer și un raport AOR = Average Organic Reach.
Este o medie aproximativă care poate seta niște așteptări în legătură cu postările pe care ați dori să le facă pentru brandul dvs.
Cum se calculează rata de engagement?
Influencer Marketing KPI # 6: Click-Rate (CTR)
Cick-Rate-ul este o valoare importantă a Engagement-ului. Vă arată câți oameni au dat click pe link-ul în postarea pe social media creată de influencer.
Cum se calculează rata de click?
Puteți calcula CTR împărțind numărul de clicuri pe linkuri la reach-ul postării și înmulțind cu 100. Cu cât este mai mare CTR, cu atât este mai eficient influencerul.
De exemplu: dacă postarea unui influencer are reach pe Social Media 50,000, iar numărul de click-uri pe link-ul din text este de 520, atunci rata de click este de 1,04%. În funcție de bugetul alocat pentru acest rezultat și de obiectivele setate pentru Reach și Engagament, puteți trage concluzii despre rezultatul campaniei.
Influencer Marketing KPI # 7: Cost Per Click (CPC)
O altă valoare importantă a engagement-ului este Costul Per Click. Este costul suportat de dvs. pentru fiecare click pe linkul dvs. Puteți găsi acest KPI de influencer marketing împărțind costul total al campaniei la numărul de click-uri.
Cu cât Costul Per Click este mai mic, cu atât este mai eficientă campania de Influencer Marketing.
Cu alte cuvinte, dacă ați investit 2,000 de euro în campanie și ați obținut 250 de click-uri, costul per click este de 8 de euro.
Discuția poate începe de aici: este un cost mic sau mare? Depinde și de câți dintre utilizatori s-au abonat la newsletter-ul companiei după ce au ajuns pe site sau ce vânzări au fost finalizate după această campanie.
Și ajungem astfel la unul dintre cei mai importanți indicatori: KPIs de vânzări.
KPI-uri de vânzări
Acești indicatori de performanță se referă la vânzările generate de campanie. Puteți urmări același lucru prin Google Analytics și puteți afla rentabilitatea investiției.
Citește și: De ce eșuează o campanie cu influenceri: 3 greșeli pe care 90% dintre profesioniști le fac deseori
Influencer Marketing KPI # 8: Generarea de potențiali clienți
Până la urmă, să o spunem direct: prin campanii de Influencer Marketing, mărcile doresc cel mai mult să își crească generarea de clienți potențiali și vânzările.
Pentru a genera clienți potențiali dintr-o campanie, aveți nevoie ca utilizatorii să vă ofere informații despre ei, date de contact, de exemplu, sau să participe la concursuri sau la sondaje despre așteptările și dorințele lor.
Acest lucru se poate face conducându-i la pagina de brand sau făcându-i să se aboneze la newsletter-ul vostru prin e-mail. Dacă în urma unei campanii, ați adunat 400 de abonați la newsletter sau la notificări prin email sau SMS privind produse noi / campanii viitoare înseamnă că 400 de persoane sunt clienți potențiali pentru brandul dvs. Ei și-au declarat direct interesul pentru produsul sau serviciul dvs.
Pentru a număra clienții potențiali generați de o campanie, puteți utiliza Google Analytics.
Mai întâi, trebuie să setați un obiectiv în Google Analytics, cum ar fi completarea unui formular. Apoi, puteți accesa secțiunea Conversii pentru a vedea de câte ori a fost atins obiectivul. Îl puteți filtra după „Sursă” pentru a afla câți clienți potențiali au fost generați prin campanie.
Influencer Marketing KPI # 9: Vânzări
Acest KPI de influencer marketing vă ajută să determinați venitul real pe care l-ați generat din campania de desfășurată. Puteți furniza adrese URL personalizate sau coduri promoționale influencerilor pentru a afla numărul de vânzări determinate de fiecare dintre ei.
Acest lucru vă poate ajuta să vă dați seama de vânzările totale generate prin intermediul campaniei de marketing influencer. Este unul dintre cele mai importante KPI-uri de urmărit, deoarece vă oferă un răspuns direct cu privire la cât de mult profit a generat campania respectivă.
Puteți urmări acest KPI de marketing prin Google Analytics sau prin alt serviciu online de analiză.
De asemenea, puteți oferi coduri de reducere personalizate (de ex: INFLUENCER10) și puteți urmări vânzările folosindu-le în campanii.
Influencer Marketing # 10: ROI / Venituri generate
Cel mai important KPI de urmărit este rentabilitatea investiției. Cât de mult ați câștigat din campania respectivă minus cât a costat campania?
VENITURI – CHELTUIELI = ROI.
Veniturile pe care le generează campania dvs. de marketing se calculează cu ușurință, oferind coduri voucher influencerilor. Apoi se calculează profitul scăzând costul produselor din veniturile generate. Dacă ați cheltuit 3,000 de euro în campania dvs. și ați vândut 75 de produse la care profitul era de 50 euro per bucată, înseamnă că rentabilitatea a fost de:
(75*50) – 3000 = 750 euro.
Acest lucru vă poate ajuta să determinați cât ați câștigat din campanie și vă poate ajuta să aflați și rentabilitatea investiției.
Influencer Marketing KPI # 11 – Feedback de la client
Un al 11-lea punct pe listă este un Feedback de la consumatori.
Este o evaluare calitativă, nu cantitativă, a serviciilor și produselor voastre.
O pagină separată din raportul final al unei campanii merită dedicat mesajelor primite de influencer după interacțiunea cu brandul vostru sau mesajele primite direct pe pagina brandului. Alături de alți KPIs, acest feedback poate da o imagine mai completă despre experiența cumpărătorului (user experience) pe care o oferiți:
- Au reușit sau nu să plaseze comanda din prima, ușor și fără erori?
- Au primit ajutor sau răspuns la întrebări când nu s-au descurcat să finalizeze comanda sau când voiau să afle mai multe despre produse / retur ș.a.m.d?
- Au fost încântați de timpul de livrare, de împachetare, de felul în care li s-a vorbit când au sunat să întrebe ceva?
- Se vor întoarce la brandul dvs. când vor mai avea nevoie?
- Vor recomanda pe viitor brandul și altora?
Chiar dacă aceste relatări nu pot fi cuantificate la fel de ușor ca Rata de Engagement (ER), ele dau informații importante care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți serviciile sau produsele.
În concluzie, experiența noastră la MOCAPP ne spune clar că nu putem să evaluăm o campanie după un singur indicator de performanță – Influencer Marketing KPI.
De la Reach până la numărul de abonări la newsletter, de la Engagement până la vânzări sau review-uri, toate aceste date furnizează informații care ajută nu doar la măsurarea succesului unei campanii, ci și la creșterea succesului afacerii.
Folosind MOCAPP, puteți găsi influencerii potriviți pentru obiectivele dvs., conform bugetului propus, în timp mult mai rapid decât prin contactarea lor directă. Estimarea bugetelor, comunicarea cu influencerii și semnarea contractelor sunt mult simplificate, având automatizări în cadrul platformei. În plus, echipa MOCAPP este gata să vă dea consultanță pentru a vă atinge obiectivele.
Testați acum serviciul: este gratuit pentru 15 zile!