6 întrebări vitale înainte de prima ta campanie cu Influenceri
Toți ne dorim rezultate de la o campanie cu Influenceri.
Likeuri, abonări, trafic, vânzări. De toate!
Mulți se așteaptă ca o campanie Influencer Marketing să le rezolve toate problemele, dacă se poate chiar și brandingul și relația cu furnizorii! Iar asta rapid și fără să depună mult efort.
Ca orice alt instrument de marketing, campaniile cu influenceri nu rezolvă orice… iar ca să ajute la creșterea notorietății unui produs sau serviciu, la creșterea traficului pe site sau a vânzărilor este nevoie să te pregătești.
Iată ce trebuie să te întrebi înainte să derulezi prima campanie cu Influenceri:
1. Care este publicul meu?
Pe cine vrei să „influențezi”? Produsul sau serviciul tău este B2B sau B2C?
Indiferent de răspuns, Influencer Marketing-ul poate să îți aducă rezultate bune, dar va trebui să te îndrepți spre platforme potrivite: ai de ales între Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok, mai noi și Clubhouse. În plus, există podcast-uri și bloguri!
Cu cât ai mai multe informații despre publicul tău, poți restrânge cu ușurință alte aspecte ale campaniei. A avea o definiție clară a publicului țintă te va ajuta să cauți influenceri adecvați. A fi specific cu privire la publicul țintă este chiar primul pas către o campanie de succes: cred că am spus-o și am scris-o de o mie de ori, dar tot observ nevoia să subliniez asta.
Citește și Care sunt calitățile pe care le are un influencer adevărat
Aici aș vrea să adaug că, din experiența mea, abordările tradiționale de marketing ating din ce în ce mai puțin generațiile tinere. Ei consumă din ce în ce mai puțin media tradiționale și se informează mult din Social Media. Un studiu Pewresearch din 2018 arată că 95% dintre adolescenții din SUA au un smartphone și accesează mai ales YouTube, Instagram, Snapchat și Twitter. Datele din studii efectuate în SUA, dar și în Europa, mai recent, adaugă TikTok în clasament. Așadar, dacă te îndrepți spre un public tânăr, cu siguranță Influencer Marketing-ul te poate ajuta.
În plus, trei sferturi din persoanele active pe social media au căutat informații, sfaturi și încurajări în perioada de criză declanșată de Covid-19, spune un studiu citat de AdNews realizat în SUA.
Concluzia: fii relevant, oferă informații sub o formă pe care oamenii le caută în mod firesc!
2. Care sunt obiectivele și indicatorii de performanță?
Ce vrei de la campania ta? De ce vrei să începi campania?
Acestea sunt întrebările la care fiecare companie și / sau marketer ar trebui să știe răspunsurile chiar înainte de a începe să planifice campania. Campaniile de Influencer Marketing care au succes pornesc de la o listă foarte clară de obiective.
Linqia raportează în studiul The State of Influencer Marketing în 2020 că 40% dintre specialiștii în marketing au dezvoltat cel puțin 6 campanii cu influenceri pe parcursul anului trecut, iar mai mult de jumătate dintre ei (57%) avea de gând să mărească numărul în 2021. Știți de ce se întâmplă asta? Pentru că funcționează! O campanie cu influenceri aduce rezultate foarte bune, dacă sunt îndeplinite condițiile principale: alegerea strategică a influencerilor și stabilirea unor obiective clare.
Studiul citat mai sus spune că obiectivele principale setate de marketeri au fost:
71% – engagement
62% – brand awareness
60% – Impressions
55% – Conversions
54% – Clicks
50% – Crearea de conținut de calitate
48% – vânzări
32% – trezirea unui sentiment anume în publicul țintă (audience sentiment)
Indicatorii cheie de performanță (KPIs) pot fi dezvoltați odată ce obiectivele campaniei sunt setate.
Citește și articolul „Ce KPI ar trebui să urmărești într-o campanie cu Influenceri”
3. Care este platforma de Social Media potrivită pentru mesajul meu?
Pe baza publicului țintă și a mesajelor comunicate, trebuie să decizi ce platforme de socializare să utulizezi pentru campanie.
Fiecare platformă are un public cu date demografice diferite, cu așteptări diferite față de mesajele întâlnite și variate moduri de folosire / procesare a conținutului. Dacă în comunicarea B2B sunt folosite mai ales blogurile și LinkedIn, pentru comunicarea B2C sunt preferate Facebook, Instagram, Twitter, YouTube și TikTok.
Studiul Linqia arată că în topul platformelor folosite de marketeri este Instagram. Iată în ce măsură aveau de gând să folosească în campaniile vitoare rețelele de socializare cei care au participat la studiu.
Iată top 5 preferințe din studiul citat mai sus:
97% Instagram feed
83% Instagram stories
79% Facebook
44% Youtube
35% Twitter
Citește și articolul „Cum măsori randamentul Influencerilor?”
4. Care sunt influencerii relevanți pentru brandul meu?
Găsirea unor influenceri adecvați și relevanți este foarte importantă pentru succesul unei campanii de IM. Este responsabilitatea influencerului de a ajunge la publicul țintă și de a crea buzz în jurul brandului pe care îl reprezinți. Așadar, trebuie să alegi un influencer care să poată efectiv face acest lucru.
Trebuie să cauți calități precum autenticitate, implicare sau expertiza într-un domeniu relevant pentru brand, de exemplu, machiaj, fitness sau nutriție sănătoasă.
Citește și Fitness Influenceri și campanii din nișa Fitness
MOCAPP te poate ajuta să-i cauți pe influencerii cei mai potriviți pe baza cerințelor tale specifice. Te poți orienta printre sutele de influenceri cu comunități mici, medii sau mari folosind obiectivele setate și filtre cum ar fi nișe de conținut sau costuri pentru colaborări.
Nu doar că îi selectezi și îi organizezi pe categorii, în funcție de campaniile tale, din prezent și din viitor, dar poți și să îi contactezi prin intermediul platformei și chiar să semnezi contract cu ei. Doar câteva click-uri! Cel mai des, feedback-ul pe care îl primesc de la utilizatorii platformei este: „A fost atât de rapid și atât de simplu!” Deci merită să încerci.
Pont: pariază pe micro-influenceri!
Pe lângă fee-urile mai mici pe care le practică aceștia, de la bartere, sute sau mii de euro, în funcție de proiectul propus și de livrabilele cerute, acești influenceri cu audiențe mici și mijlocii ca dimensiune au o rată de engagement mai bună. Altfel spus, se analizează comunitatea creată în jurul influencerului. Cei cu 1,000 de followers au o rată de engagement medie de 8%, în timp ce cei cu 10 milioane de followers sunt în general în jurul procentului de 1%.
În opinia mea, cele mai bune rezultate le poți obține cu un mix de influenceri, nano, micro și macro, iar engagementul maxim este la cei cu 10,000 până la 100,000 de followers. Există însă și excepții notabile. Ar trebui să programăm o întâlnire să ți le spun!
5. Pot să transmit mesajul meu prin video?
Producția de video este pe un trend ascendent și ca să fii actual, ca să captezi atenția publicului trebuie să iei în considerare acest lucru.
Un studiu Ypulse arată că 73% dintre Gen Z-ers se uită la conținut video zilnic pe telefoanele mobile. Eu nu sunt cercetător, dar în bula mea pare că 100% urmăresc zilnic video!
Iar Manifest dă alte date interesante: majoritatea din toate generațiile, de la G-Zers (89%), millennials (86%), Generation Xers (68%) până la baby boomers (52%) folosesc YouTube cel puțin o dată pe săptămână pentru a accesa conținut video.
Niște exemple notabile de a folosi video în campaniile cu influenceri sunt unboxing sau how-tos, potrivite fiecare pentru anumite produse sau servicii. Montajele de tip TikTok sunt alte moduri excelente de a arăta anumite produse. Este important să adaptezi mesajele, desigur, în funcție de posibilitățile pe care le oferă platforma aleasă și stilul influencerului ales.
6. Ce spune legea despre reclamele online?
Doar pentru că nu există agenți în uniformă vizibili, cum se întâmplă în intersecții când circulăm cu mașina, nu înseamnă că în mediul online nu trebuie să respectăm anumite legi.
„Indiferent că vorbim de nano-influenceri, micro-influenceri sau influenceri urmăriți de sute de mii de oameni, regulile privind promovarea produselor devin tot mai dure.”, spune Ana Maria Udriște, fondatoare Avocatoo.ro, într-un guest post despre marcarea publicității în campaniile cu influenceri pe blogul Mocapp.
Îți recomand să citești articolul ei, iar eu îți spun, pe scurt, că trebuie să marchezi publicitatea când lucrezi cu influenceri pentru că altfel e încadrează în categoria reclamă înșelătoare și aceasta este o infracțiune și se pedepsește conform legilor în vigoare.
Mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când planifici primele campanii și ca să eviți greșelile pe care le fac 90% din profesioniștii din marketing îți recomand să folosești un tool digital inteligent, ca MOCAPP, și să apelezi cu încredere la consultanții noștri. După ce am derulat sute de campanii și ne-am lovit de toate situațiile posibile, sigur te putem ajuta și pe tine.