Fitness Influenceri și campanii din nișa Fitness
Fitness Influenceri – creatori de conținut și influenceri în nișa Fitness din România.
Guest Post: Anca Ghete
Există o sumedenie de articole relevante şi informaţii preţioase despre Influencer Marketing pe care le puteţi găsi pe blogul nostru.
În acest articol alegem să fim specifici: Vom aborda o singură nişă din Influencer Marketing, vom scoate în evidenţă cele mai importante aspecte din industria fitness, una dintre cele mai competitive pieţe din ultimii ani. Vom defini ce este „fitness influencer”, care e super-puterea lui şi de ce să ii urmărim – fie că suntem consumator de Social Media, fie că deţinem un brand în această industrie.
Vom vorbi despre cele mai importante branduri din Fitness pe piaţa din Europa, care sunt strategiile de succes folosite de acestea şi ce putem învăţa de la ei. Vom trece în revistă cele mai importante elemente de care un brand trebuie să ţină cont şi care sunt cei mai buni creatori de conţinut din România şi Europa care merită atenţia noastră.
Un pic de Istorie
A avea un stil de viață sănătos nu poate fi considerat neapărat un concept complet nou și de actualitate, trendul a existat și acum mulți ani, însă într-adevăr popularitatea lui a crescut în ultimele două decenii. În trecut femeile simțeau presiunea societății și își doreau un corp suplu, lucru pe care îl obțineau printr-o dieta restrictiva din punct de vedere caloric și câteva exerciții făcute în casă.
După al doilea război mondial, idealul de frumusețe, mai ales în rândul bărbaților a fost acel corp atletic și sănătos, care era de fapt un semn al puterii. În fotografiile de atunci, bărbații semănau cu ceea ce vedem astăzi în bodybuilding.
Începând cu anul 1970, acest trend a pătruns în Europa, și a început să capete din ce în ce mai multa notorietate. Joggingul a devenit la moda, iar noțiunea de fit devenea tot mai cunoscuta și reprezenta un stil de viață pentru un număr tot mai mare de oameni. Industria sportiva a continuat să se dezvolte în următoarele decenii, iar bodybuildingul – în special – a devenit foarte popular.
Din acel moment, chiar și femeile au intrat în lumea bărbaților, pășind tot mai des în sala de forță, lucru care a dus la identificarea de noi grupuri tina de către cluburile de fitness. Începând cu anii ‘90, au apărut și primele concluzii privind factorii cei mai importanți care conduc la performante sportive, importanta respectării unui regim alimentar și a unui program de antrenament strict, în vederea maximizării rezultatelor.
Fitness este astăzi un topic hot și de actualitate. Oamenii admiră modelele în fitness și caută să imite stilul lor de viață. Urmărindu-i, observă că sunt oameni simpli dar fericiți, asociază imaginea lor cu un fizic fit și un stil de viață sănătos, apoi leagă aceste lucruri la nivel subconștient cu nevoia lor de mai pierde din greutate tocmai ca să fie ca ei.
Inspirația și motivația sunt stârnite din lucruri simple, mărunte, uzuale. Fotografii în care creatorii de conținut își prezintă mesele pe care le au într-o zi cu link-uri în descriere sau în Bio, pentru accesul facil la rețete sau branduri folosite. Alta sursă de inspirație poate fi un tutorial video în care explica cum pot executa corect un anumit exercițiu, sau poate fi vorba de fotografii before/after cu rezulte obținute de clienții lor, totul cu scopul de a motiva oamenii și să îi determine să ajungă la cea mai buna condiție fizica avuta vreodată.
În zilele noastre, oamenii frecventează sălile de sport, pentru starea de bine. Consuma batoane și shake-uri proteice pentru că a se identifica cu comportamentul celor care îi inspira. Mănâncă sănătos, renunță la alcool și tutun, citesc etichetele produselor, aleg să consume alimente cât mai aproape de starea lor naturala, conștientizând beneficiile și simțind pe propria piele avantajele unui astfel de stil de viață, daca reușesc să fie consecvenți câteva luni. În general, cei care practica regulat sportul sunt mai puțin probabil să mănânce nesănătos sau să se îmbolnăvească.
Astea sunt motivele pentru care fitnessul este astăzi un topic uriaș, o industrie extrem de competitivă cu o piață saturată, motiv pentru care eforturile de marketing se întețesc iar bugetele cresc tocmai pentru că brandurile să facă slalom printre competitori și să câștige o poziție buna de piață. Oamenii sunt interesați să obțină un echilibru intre corp, minte și suflet. Mulțumită platformele de Social Media, și a creșterii uriașe de fitness influenceri, care împart din experiență lor prin vloguri sau postări cu conținut relevant, oamenii și-au găsit inspirația și motivația să-și schimbe stilul de viață, să facă sport regulat, să fie cea mai buna versiune a lor.
Fitness Influenceri și puterea lor de influență!
Influencerii sunt creatori de conținut și sunt văzuți ca oameni simpli, cu o comunitate dezvoltată în jurul lor, care le acordă acestora un anumit nivel de încredere.
1. Puterea influencerului.
Creatorii de conținut au reușit să schimbe strategia de marketing a companiilor din industrie în ceea ce privește promovarea produselor. Astfel cei mai buni influenceri din fitness sau atleți de performanţă obțin contracte de colaborare de lungă durată, obțin sponsorizări și devin ambasadori de brand cu o grămadă de beneficii conexe.
Conexiunea dintre creator de conținut și audienţa din jurul acestuia este strâns legată de valorile comune și interesele acestora, făcând astfel posibilă impactarea în sens larg a comportamentului consumatorului. Dat fiind faptul că acești creatori de conținut sunt în continuare percepuți ca și oameni normali, nu celebrități, este destul de simplu în a crea o conexiune bazată pe încredere între urmăritor și influencer.
Aceasta dezvoltare a conceptului de marketing a îndemnat companiile să își schimbe strategiile și să adere la marketingul digital online, în mod special pe Instagram. Creatorul de conținut a devenit popular prin prisma ideilor pe care le are, a activităților pe care le întreprinde și a sfaturilor pe care le ofertă în domeniul în care deține cunoștinţe sau chiar expertiză. Cel mai adesea împărtășește experiențele sale și ofertă sfaturi privind tipurile de antrenament sau informații prețioase referitoare la dietă, ajutându-i astfel pe cei din jur să își atingă propriile obiective.
Influencerii Fitness sunt cel mai adesea atleți de performanţă, profesioniști, oameni cu expertiză în domeniu, sau oameni simpli care au reușit să obțină un fizic de invidiat, care se antrenează din plăcere și au construit o audienta datorită postărilor pe care le fac și cu care publicul rezonează. Deosebirea majoră între un fitness influencer și a altor influenceri din alte domenii (fashion, travel, actorie, beauty), este că aceștia sunt extrem de altruiști, își concentrează eforturile în a-i influenţa și a-i ajuta pe alții să le urmeze exemplul, să își croiască propriul drum pentru a ajunge să obțină corpul pe care și-l doresc și sănătatea mult râvnită de toată lumea.
2. Obiective
Fitness influencers, sau „fitfluencers” ne arată nouă, consumatorilor de conţinut Social Media, avantajele unui stil de viaţă activ şi ce rezultate obţinem dacă mâncăm sănătos.
Obiectivul principal este să inspire cât mai mulți oameni să fie cea mai bună versiune a lor.
Fitfluencer este o persoană care promovează programe sau produse create de el sau de alții. Instagram este plin de creatori de conținut în domeniul sportiv, cu diferite filosofii în materie de fitness și sănătate. Fie că vorbesc despre diete hiperproteice, keto, vegan, carb-cycling sau intermittent fasting, reușesc să motiveze și devin adevărate surse de inspirație pentru comunitatea lor, dar și resurse valoroase pentru brandurile care doresc o segmentare în profunzime a pieței.
Instagram este cea mai folosită platformă Social Media de către cei care ne inspiră să ne schimbăm stilul de viață și îi avem ca model de urmat în fitness. Instagram este popular pentru că e o platformă foarte interactivă și îi ajută pe creatorii de conținut să ajungă mai ușor la publicul lor.
Care este cel mai important factor care influenţează o decizie de cumpărare?
Influencer marketing este un fenomen online, născut din încrederea pe care publicul o acordă acestor oameni. Aşadar, cel mai important factor în influențarea deciziei de cumpărare este încrederea.
O altă întrebare la care un brand trebuie să fie capabil să răspundă – Care sunt factorii care afectează credibilitatea unui fitness influencer?
Deşi există diferite studii despre încredere în e-commerce, niciunul însă, nu a analizat în mod specific fitness influencers în Instagram. Concluzille generale susțin că încrederea publicului în creatorul de conținut este măsurată prin prisma bunei-credințe, a integrității și a competenţei. Din punct de vedere al unei colaborări între un brand și un creator de conținut, utilizatorii Instagram apreciază cel mai mult transparenţa, conducând astfel la trasarea concluziei generale că influencerii și brandurile, trebuie să fie 100% sinceri, onești și cu orientare către client astfel încât să câștige încrederea publicului. Este foarte important să fie autentici și să nu transmită un mesaj eronat și fără un fundament logic și real.
Dacă clientul simte că are încredere în produs sau în cine îl promovează, atunci procesul decizional va fi mult mai scurt şi se va concretiza cu o achiziţie. Sunt multe atribute care contribuie la nivelul încrederii publicului în mediul online: disponibilitate, know-how, consecvenţă, loialitate, reputație, integritate, dimensiune, deschidere, sinceritate, dar integritatea, buna-credință și competenţa au fost acceptate de către mai mulți marketeri că fiind cei mai importanți factori când vine vorba despre încrederea în comerțul online.
Acești creatori de conținut din online – în sens general fitness influencers, pot acoperi o serie de subnise, de exemplu: fitness, bodybuilding, yoga, alergare, CrossFit, cycling, pierdere greutate.
Care sunt avantajele şi ce au în comun fitness influencerii?
- Sunt foarte motivați și bine informați când vine vorba despre ultimele și cele mai bune produse apărute în industrie sau noi programe de antrenament eficiente.
- Fitness influencerii sunt profesioniști și motivatori ai sportului – acesta este cel mai mare plus pe care un creator de conținut îl poate oferi în industria fitness.
- Sunt credibili, sportul face parte din viaţa lor, îi reprezintă, iar rezultate vorbesc de la sine.
- Cu ajutorul lor, brandul poate ajunge la un public extrem de relevant , cu şanse mari să creeze conversii.
Tot ce trebuie să ştii despre fitness influenceri şi de ce merită urmăriţi.
Auzim foarte des că nu este bine să ne comparăm cu alţii. Suntem în mod frecvent bombardaţi cu fotografii before-after care ne arată succesul de care se bucură alţii. Ne măsurăm rezultatele mai mult sau mai puţin satisfăcătoare după o dietă pe care am respectat-o 14 zile. Apoi sfârşim prin a ne simţi copleşiţi de toate, ne întrebăm unde am greşit şi ajungem să căutăm răspunsuri pe paginile fitness influencerilor pe care îi urmărim.
Potrivit Influencer Marketing Hub, influencer marketing a crescut de la o tactică cândva conexă de marketing la o industrie de 8 miliarde de Euro în 2020, iar previziunea pentru 2021 este de 12 miliarde de Euro.
Așadar, ce trebuie să știi despre Fitness Influenceri şi cum determini pe care să îi urmăreşti?
- Construiesc comunităţi puternice. Câteodată singurul lucru de care avem nevoie este un partener pe care să contăm, să ne susţină şi să ne aplaude reuşitele. Avem nevoie de o persoană sau un grup de persoane care să înţeleagă cu ce ne confruntăm în toată călătoria asta de a ne schimba stilul de viaţă şi cât de dificil este uneori să urmezi un plan.
- Comunitatea fitness este foarte implicată și activă. Potrivit unui studiu realizat de agenția de marketing MediaKix, Top 25 YouTuberi generează cu de 3 ori mai multe vizualizări fata de o celebritate tradițională atunci când publica conținut pe platforma. Asta înseamnă că relația pe care creatorul de conținut o are cu fanii sai, este mult mai apropiata, aceștia sunt mai interesați și mai interactivi. Creatorii de conținut de pe YouTube reprezintă vocile celor care setează trendul lumii, ei sunt un exemplu de lifestyle pentru abonați și reușesc să schimbe lumea cu ideile și opiniile lor.
- Oferă informaţii corecte şi uşor de înţeles. Un brand care vinde suplimente nutritive, va alege în campaniile sale, influenceri certificaţi, antrenori personali, competitori, care înţeleg importanţa lor în dietă şi ştiu cum să translateze mai departe, pe înţelesul tuturor.
- Este un puternic motivator. De cele mai multe ori, cu ţotii ştim ce trebuie să facem şi ce decizii trebuie să luăm pentru a ajunge unde ne-am propus, însă avem nevoie să rămânem motivaţi. Trucul este să găseşti acel influencer, care oferă ponturi care ţi se potrivesc cel mai bine şi se adaptează stilului tău de viaţă.
- Este un model virtual, un exemplu de urmat. În altă ordine de idei, influencerul ne modelează comportamentul şi ne ajută să adoptăm o altă atitudine faţă importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos. Poziţia şi pregătirea sa în domeniu, ne face să îl vedem ca pe un mentor şi să ne dorim şi noi să fim sănătoşi şi fit ca ei.
- Conținutul este autentic și educativ. Conform aceluiași studiu realizat MediaKix, mai mult de 70% dintre cei care sunt abonați ai canalului YouTube se identifică mult mai ușor cu cei care creează conținut pe platformă decât cu celebritățile de la TV. Acest lucru a ajutat la consolidarea relației dintre influenceri și fanii lor, comparativ cu celebritățile. În consecinţă, orice sfat sau recomandare data de influenceri este mai mult probabil să fie acceptată şi însușită de către urmăritorii săi.
- Sunt un pic mai scumpi pentru companiile care vor să lucreze cu ei. Potrivit AspireIQ, costul mediu pentru interacțiune este de $0.14 (CPE) ⎫ Folosesc platforme Social Media puternice, iar conținutul publicat de ei are o audienta mare. Spre deosebire de alte industrii, acest tip de creator de conținut folosește Instagram , spre exemplu o campanie de unboxing în care primele impresii pot crea un impact semnificativ și YouTube care poate fi un canal prin care se poate demonstra foarte ușor cum se folosește un produs și care sunt efectele pe termen lung.
- Fitness influencerii sunt abordați de multe companii. Foarte multe branduri doresc să colaboreze cu ei și nu vorbim doar de branduri din industrie. Ei primesc multe solicitări și oferte colaborare și de aceea e nevoie de anumite stimulete că ei să accepte propunerile făcute: fie plati mai mari, fie produse, sau experiențe cool. Industria fitness este o piață saturata. Sunt sute de companii care promovează articole sportive, aplicații mobile, accesorii de fitness și suplimente nutritive. Provocarea marketerilor este să găsească modalități creative de a-și promova produsele.
De ce să foloseşti fitness influenceri în campaniile de promovare?
Aşadar, de ce să lucrezi cu un creator de conţinut din nişa Fitness? Pe lângă faptul că din ce în ce mai mulți utilizatori de Internet folosesc diferite programe de software ca să blocheze reclamele din YouTube sau de pe alte site-uri preferate, trăim într-o perioadă în care ne bazăm foarte mult pe recomandărilor celor din jurul nostru.
Într-adevăr, marketingul transmis prin viu grai – “word of mouth” – în limba engleză, vă rămâne cel mai folosit instrument atunci când dorim să influenţăm o decizie de cumpărare. Dar Social Media adaugă un alt element foarte important care ne-a permis tuturor să dezvoltăm un fel de “relație virtuală” cu fitness influencerii – care, la rândul lor, ne recomandă varii produse sau programe. Totul se rezumă la nivelul de afinitate și la cât de puternică este legătura dintre noi și influencer, cât de rapid ne trezesc interesul şi ne fac să gândim: “Daca el poate, și eu pot!” sau “Eu de ce nu aş putea?”
Potrivirea cu brandul.
Intrebarea de 1,000 de puncte: Cum determini dacă un influencer este potrivit pentru brandul tău? Este o problema comună cu care se confruntă multe branduri şi totodată una atent studiată de agenţia de marketing Mediakix în 2019, care a descoperit că 61% dintre companii se luptă să gasească cel mai bun influencer pentru campaniile din Social Media. În completarea lor, vine şi un studiu făcut de către Universitatea din Glasgow care spune că 8 din 9 Fitness Influencers din UK care recomandă programe de pierdere în greutate, oferă informaţii incorecte oamenilor.
4 Elemente importante de care un brand trebuie să ţină cont în campaniile de fitness marketing
- Brand Storytelling o poveste captivantă creionată în jurul brandului, un mesaj valoros pe care oamenii vor dori să îl transmită mai departe, vă creşte și posibilitatea de a găsi creatori de conținut care pot fi resurse valoroase în creșterea brand awareness-ului.
- Conținut video cu scopul de spori engagementul prin crearea de conținut interactiv. Potrivit Simple Strat 82% dintre utilizatorii Instagram preferă să vadă conținut video al brandurile pe care le urmăresc, în locul fotografiilor și a contintului static al postărilor.
- Sponsorizări. Parteneriatele de lungă durată cu creatorii de conținut s-au dovedit a fi cele mai eficiente tactici de marketing din industria sportivă. Desi sunt costisitoare, sunt și cele mai profitabile. Unul dintre motive ar fi încrederea devoltată pentru produs, care este întărită de rezultate, iar oamenii așteaptă să vadă rezultate. Rezultatele nu se obțin peste noapte. Oamenii sunt mai mult probabil să interacționeze cu un creator de conținut care promovează un produs de-a lungul uni timp mai îndelungat și la care pot vedea rezultate remarcabile.
- Hipertargetarea audienţei. Testarea diferitelor pieţe prin conţinut relevant.Dacă luăm ca exemplu un brand care comercializează articole sportive diverse, acesta poate încorpora în strategiile de influencer marketing atât creatori de conţinut din toate subnişele sportive: yoga, ciclism, CrossFIt, bodybuilding etc.
Care sunt cei mai buni Fitness Influenceri din România şi ce tip de campanie este cel mai des folosită?
Instagram reprezintă casa celor care vor să construiască și să satisfacă comunități nisate. Fitness influencerii își găsesc la rândul lor un loc important aici unde își construiesc o cariera virtuală, într-o lume ideală în care reușesc să mobilizeze și să inspire o mulțime de oameni prin publicarea de conţinut relevant pentru un stil de viață sănătos. Fitness influencerii sunt unii dintre cei mai înflăcărați utilizatori ai Instagram, cu cei mai activi și implicați fani.
Comunitatea Fitness reprezintă mai mult decât simpli amatori ai sportului și iubitori de fiare, este locul în care mulți caută să își schimbe stilul de viață în bine și o ancora în Social Media pentru cei care caută să rămână focusati pe atingerea obiectivelor în fitness.
Într-un articol anterior, MOCAPP a prezentat cele mai des întâlnite tipuri de campanii din Social Media. Astăzi vă vom prezenta câţiva dintre cei mai de succes creatori de conţinut români, din nişa fitness şi exemple de campanii implementate în Social Media în această industrie.
- Mădălina Fit – intr-o colaborare cu @firmabs_brand. Mădălina este fitness influencer cu 86k urmăritori pe Instagram, un fizic de invidiat și multe colaborări.
- Nicolas Aesthetics – o singura postare a sa, reuşeşte să strângă mii de aprecieri. Nicolas este o sursă de inspiraţie, ambasador MyProtein, vlogger cu peste 169k abonati pe YouTube şi cu o comunitate 103k urmăritori pe Instagram. Nicolas are una dintre cele mai active audienţe din România.
- Teodora Bircianu – fitness trainer şi influencer cu potenţial uriaş, în prezent are peste 19k de urmăritori pe Instagram. Sponsorizată de @geniusnutrition şi @leggance, iar urmăritorii ei pot beneficia de discounturi la achiziţii, pe baza codurilor promoţionale personalizate.
- Andrei Stoica – multiplu campion mondial la Kickboxing, cu 204k urmăritori pe Instagram.
- Andreea Ligia – influencer cu 118k urmăritori pe Instagram. Un exemplu de campanie cu @viwaromania, în care Andreea promovează produsul şi îşi informează urmăritorii privind beneficiile obţinute.
- Maria Nedelcu – campioană naţională la junioare bikini fitness, cu o audienţă formată din 68k urmăritori pe Instagram. Conţinutul pe care îl publică este foarte apreciat, Maria fiind unul dintre influencerii potriviţi pentru campaniile de brand awareness, generând mii de aprecieri la fiecare postare.
- Bianca – @biancafitnessjunkie – Personal Trainer şi nutritionist, colaborează cu @geniusnutrition având şi o audienţă de 59k urmăritori pe Instagram.
- Oana Dragulescu – Fitness Model cu 128k urmăritori pe Instagram. Oana este sponsorizată de @gymbeamro, promovează un stil de viaţă sănătos şi îşi îndrumă urmăritorii să folosească mixul pentru pancakes şi waffels pentru un mic dejun bogat în proteine.
- Mauro Schifano Portes – este intructor de fitness şi atlet sponsorizat, născut în Italia dar trăieşte în România. Mauro are o audienţă pe Instagram de 30k urmăritori şi este sponsorizat de @vitabolic.
- Andrei Rusu – un atlet român care a devenit cunoscut prin prisma propriei transformări. În prezent are 55k urmăritori pe Instagram şi o colaborare activă cu @gymbeamro
- Dragos Syko – Fitness Model cu 778k urmăritori pe Instagram. Dragoş este sponsorizat de @gymbeamro.
Pentru cei cu ambiţii şi bugete de marketing mari, care doresc să depăşească graniţele ţării şi caută expunere pe piaţa din Europa, urmează topul celor mai populare nume din industrie.
TOP 10 fitness influenceri din Europa.
- Simeon Panda – UK actor şi bodybuilder cu 7.6m de urmăritori pe Instagram
- Chanel Brown – Fitness influencer britanic cu 717k urmăritori pe Instagram
- Sandra Prikker – Olanda. Fitness influencer cu 2.8m de urmăritori pe Instagram
- Andrei Deiu – român stabilit în UK cu 4.2m de urmăritori pe Instagram
- Yanita Yancheva – Bulgaria. 1.7m urmăritori pe Instagram
- Hanna Oberg – sportiva din Suedia, cu medalii câştigate la jocurile olimpice şi 2m urmăritori pe Instagram
- Antonie Lokhorst – antrenor olandez şi sursă de inspiraţie în fitness. 150k urmăritori pe Instagram
- Sergi Constance – fitness icon şi antreprenor. Are 4.7m de urmăritori pe Instagram
- Lazar Angelov – atlet bulgar cu 5.7m urmăritori pe Instagram
- Roger Snipes – model şi antrenor de fitness din UK, cu 872k de urmăritori pe Instagram
TOP 3 branduri de SUCCES din Europa din nişa FITNESS. Cum au reuşit şi ce strategii de marketing au adoptat?
Oamenii caută inspirații în Social Media, fie că este vorba de cel mai bun articol de îmbrăcăminte din punct de vedere al confortului, fie că au nevoie de referințe în ceea ce privește încălțămintea potrivită pentru alergat, sau cele mai bune căști pentru muzică, potrivite pentru antrenamente intense. E greu să dai scroll în Social Media fără să dai peste cel puțin o postare din fitness.
Potrivit Simple Strat, 180 milioane de useri folosesc #fitness pe Instagram. Fitness influencerii au început să posteze regulat planuri alimentare, stories inspiraţionale, doze mari de motivație zilnică, motiv pentru care 62% dintre branduri au profitat de acest lucru. (Sursa: Mobile Marketing Magazine).
Potrivit Influencer Marketing Hub, companiile și-au crescut bugetul pentru marketing de la 4% în 2020 la 59% în 2021, iar 75% dintre aceștia plănuiesc că îl aloce către infleuncer marketing. Majoritatea brandurilor preferă relațiile de durată cu influenceri și 56% dintre branduri plănuiesc să implementeze diferite campanii de marketing folosind aceeași influenceri.
Acum vom prezenta #fitspo ale 3 branduri care au încorporat cu succes fitness influencer marketing în campaniile lor din Social Media.
1. Lululemon
Lululemon există pe piață din 1998 fiind fondat în Canada, iar în Europa a deschis primul magazin în UK, în 2015. În prezent, Lululemon este un brand foarte cunoscut la nivel mondial, care comercializează îmbrăcăminte sportivă adecvată pentru yoga, alergare, antrenamente în sala de forță, și alte accesorii de fitness. Deține în prezent peste 450 magazine la nivel global și peste 19.000 de angajați.
Contul lor de Instagram este cel mai popular din Social Media. Compania publică des povesti despre comunitatea lor, unul dintre avantaje fiind promovarea încrucișată. Brandul devine o sursă de inspirație și de încurajare, având un engagement extrem de ridicat. Atunci când postează, este foarte probabil că audienţa să rezoneze cu conținutul publicat și să interacționeze rapid. Asta se datorează strategiei de marketing pe baza căreia a fost fondat brandul. Lululemon este diferit din perspectiva abordării pe care o are asupra creării comunității în jurul brandului.
Cea mai mare provocare în atingerea obiectivelor strategice de marketing este timpul. Timpul necesar pentru a crea comunități puternice. – Gareth Pope – General Manager pentru Lululemon
Lululemon și-a inventat propriul program de marketing, atrăgând în primul rând antrenori de fitness sau yoga, pentru a-și promova produsele. Acești ambasadori de brand beneficiau de asemenea de avantaje, altele decât cele financiare, obţinând o expunere mai mare în mediul online, fapt ce a condus la o creștere categorică a afacerilor lor locale.
Brandul acționează curajos, dar cu un obiectiv precis și își testează limitele, stabilându-și identitatea cu ajutorul ambasadorilor. Ambasadorii lor conduc clase de fitness sau alte tipuri de group training, interacționează cu clienții și participă la vacanţe organizate de brand, arătând lumii că Lululemon este de fapt un stil de viață.
Compania a făcut o treabă excelentă în stabilirea clară a identității de brand și creșterea comunității prin mobilizarea întreg grupului de ambasadori format din instructori de yoga, influenceri în Social Media și atleți de elită. Acest tip de colaborare, a fost și va rămâne o tactică de marketing care a definit brandul, l-a conturat și datorită căreia a avut cel mai mare succes.
Ambasadorii nu au parte doar de produsele brandului mult iubit, ci și de o serie de experiențe de neuitat. Ambasadorii participă la evenimentele globale ale brandului, excursii organizate cu scopul promovării, antrenează oamenii la clasele de grup și interacționează frecvent cu publicul ţintă. Unii ambasadori participă activ în procesul de design și creare de noi produse, le testează și acordă feedback înainte că acestea să se producă în masă.
Cu toate aceste privilegii, care influencer nu ar dori să promoveze brandul în Social Media?
Deoarece s-a format o conexiune puternică între creatorii de conținut și brand, în care colaborările sunt avantajoase pentru ambele părţi implicate, iar beneficiile depășesc așteptările inițiale, ambasadorii Lululemon postează cu mult entuziasm noile produse scoase pe piață, diverse excursii la care participă și antrenamentele de grup, fără că brandul să le-o ceară în mod expres, arătând astfel că Lululemon face parte din viața lor. Toate aceste aspecte conduc la sedimentarea încrederii acordate brandului de către audienta ţintă.
2. Gymshark
Gymshark este un brand fondat în UK în 2012, de către Ben Francis, companie care a crescut exponențial și continua să o facă folosind cu preponderenţă Social Media și influencer marketing.
A început prin colaborări cu Fitness YouTubers pentru notorietate. Pe măsură ce brandul a crescut, strategia de marketing a vizat crearea unei mari familii cu valori comune şi pasiune pentru fitness. Astăzi, atleții Gymshark sunt ambasadori cu colaborări pe termen lung.
„Autenticitatea este totul. Cea mai mare parte a ambasadorilor Gymshark au fost mai întăi fani și clienți ai brandului. Cine altcineva poate promova mai bine brandul decât cei care-l iubesc?” – Stephanie O’Neill, Gymshark’s Head of PR
Atunci când un produs de top revine în stoc sau când unul nou este proaspăt lansat pe piață, marketerii au putut identifica un element specific folosit de către Gymshark în strategiile de influencer marketing.
Ambasadorii Gymshark dau startul unui „count down” public sau prezintă noile lansări pe conturile lor de Social Media, creând astfel un buzz online masiv cu scopul de a influenţa audienţa să cumpere acele produse în acel moment.
Acum, strategia Gymshark este a duce colaborarea cu ambasadorii la un alt nivel și implicarea acestora în procesul de creație a noilor colecții. Compania a colaborat prima dată cu Whitney Simmons (un fitness influencer cunoscut, din SUA), colecție care s-a epuizat rapid în 2019. A avut un succes atât de mare încât pregătesc o noua colecție pe care o vor lansa anul acesta în toamnă.
3. MyProtein
Fondat în 2004 în Manchester, UK, MyProtein este lider de piață în Europa, în suplimente nutritive. Comercializează o gamă largă de pudre proteice, vitamine, gustări proteice, articole de îmbrăcăminte și accesorii sportive.
MyProtein a lansat prima dată programul de afiliere, în 2016 printr-o campanie numită Global Brand Ambassadors, campanie creată cu scopul de a atrage atenția creatorilor de conținut din SUA. Prin intermediul colaborărilor s-a urmărit promovarea produselor, creșterea vânzărilor și a expunerii în piață targetată. Prin programul de afiliere, ambasadorii au fost renumeraţi în funcție de performanţe.
Strategia de marketing adoptată, le-a permis amplificarea brand awareness-ului și a nivelului de susținere a brandului din partea consumatorilor finali, că efect de domino al promovării prin viu grai.
Astăzi, strategiile de marketing sunt similare, marketingul afiliat prin intermediul influencerilor, fiind cel mai des întâlnit în tacticile de promovare folosite de MyProtein.
Ce e de învățat din aceste exemple de Fit Influencers?
Chiar și în toate colaborările cu ambasadori de brand, exista altele excepționale. Trebuie doar identificate. Mai degrabă trebuie identificaţi acei oameni care sunt realmente pasionați de brandul tău. Apoi, la fel că și GymShark, recompensarea celor mai buni o faci prin co-creare a unor produse sau ale unor întregi colecții.
De reținut că acest fel de colaborare implica mult mai mult decât un simplu feedback al creatorului de conținut. Adevărată colaborare înseamnă implicarea acestuia în fiecare etapa a procesului decizional, de la research și dezvoltarea conceptului, la promovarea autentica și cu încredere deplina în stilul acestuia. Ținând cont de aceste aspecte, se pot forma parteneriate extrem de reușite și profitabile.
Potrivit unui studiu realizat de Hitachi Consulting: 61% dintre companii susțin că “co-creation” conduce la obținerea de produse de mare succes, iar 54% susțin că aceasta metoda le-a îmbunătățit performanta brandului în Social Media.